Meer verkopen met je website?

Afgelopen week was de documentaire ‘What makes you click’ op TV. Welke vernuftige slimmigheden en andere digitale wetmatigheden maken dat wij onze digitale winkelwagen zo vol mogelijk gooien? Het draait allemaal om de psychologie van ons menselijk brein. Dankzij handige psychologische trucs speel je eenvoudig in op onvermijdbaar menselijk gedrag en maak je de kans op verkoop een stuk groter. Maak slim gebruik van de zes beïnvloedingsprincipes van Cialdini: schaarste, autoriteit, sociale bewijskracht, wederkerigheid, consistentie en sympathie.

Schaarste

Schaarste maakt een belangrijke vorm van competitiedrang in ons los, zonder dat we daar iets aan kunnen doen. Je zorgt er door middel van schaarste op je website daarom eenvoudig voor dat je meer kunt verkopen. Benieuwd hoe je de psychologische truc schaarste effectief kunt inzetten?

Leer van Booking.com en VakantieVeilingen.nl. De hotelwebsite geeft je bijvoorbeeld aan dat er bij hen op de website ‘nog slechts 1 kamer beschikbaar’ is.

Autoriteit

De dokter in z’n witte jas vertrouwen we op z’n woord. Stelt hij twee keer per dag een bepaalde dosering paracetamol voor? Hij heeft ervoor gestudeerd, dus het zal kloppen. We gaan ontzettend makkelijk mee in de aanbevelingen van anderen, wanneer we hen ervaren als een autoriteit. Ons brein is erop ingesteld autoriteit te vertrouwen.

Ben je lid van een branchevereniging of heb je andere onderscheidingen ontvangen? Zet ze in om je bezoekers door middel van autoriteit te verleiden om meer te kopen op je website of makkelijker contact met je op te nemen.

Sociale bewijskracht

Dat wat anderen doen is voor ons belangrijke informatie, wanneer we een keuze moeten maken. We gaan er automatisch vanuit dat anderen een geïnformeerde keuze maken en ons daarmee als het ware aangeven wat we het best kunnen doen. Het heet sociale bewijskracht en het speelt goed in op onze neiging tot kuddegedrag.

Heb je bijvoorbeeld drie verschillende pakketten in de aanbieding? Geef aan dat het middelste pakket (of een ander pakket met de beste marge) het meest gekozen wordt door klanten.

Wederkerigheid

We kunnen onbewust moeilijk nee zeggen tegen iemand die ons wat geeft of die bijvoorbeeld een compliment aan ons uitdeelt. We hebben grote moeite dat zomaar te weerstaan, we zouden liever wat terug willen doen om de balans te herstellen. Uit onderzoek blijkt dat we restaurants meer fooi geven op het moment dat zij je een pepermuntje uitdelen zodra je de rekening krijgt. Het pepermuntje geldt als een kleinigheidje naar jou, een leuk extraatje. We geven enkele procenten meer fooi.

Zorg ervoor dat je wat weggeeft. Dat kan van alles zijn, zoals een gratis e-book met leuke tips, een kortingsbon voor de volgende aankoop of een toegangscode om online andere informatie in te winnen.

Consistentie

We houden er als mensen niet van om terug te komen op onze beslissingen. Ons brein vertelt ons automatisch en onbewust dat we goede keuzes maken, waardoor we daar graag aan willen blijven vasthouden. Zeggen we eenmaal ‘ja’ op een kleine vraag door een verkoper? Dan zijn we daarna eerder geneigd om ‘ja’ te zeggen, wanneer die verkoper ons vraagt waar het hem of haar daadwerkelijk om ging. Hoe je dat zelf kunt gebruiken op je website om meer te verkopen?

Maak de eerste vraag b.v. herken je dit probleem?, zo klein mogelijk, zodat er makkelijk een ‘ja’ op volgt. Daarna heb je de kans om de zogenaamde call-to-action te plaatsen of kun je de aanvrager om meer gegevens vragen. Dankzij consistentie wordt het een stuk lastiger om daar ‘nee’ tegen te zeggen.

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Beware

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

*
*