Emerce Conversion Event

emerce Afgelopen donderdag heb ik het Emerce Conversion Event bezocht  op uitnodiging van Maxymiser. Het was inspirerend, leuk en leerzaam!  Eerste spreker was de Zweed John Ekman van Conversionista. Hij begon met de stelling dat we als e-tailers niets kunnen leren van retailers. Learnings waren: leer van e-mail marketing!, Retail = detail, retail is van adverteren naar instore marketing gegaan, de linkernavigatie is slechts een onderdeel van de manier waarop mensen op je website zoeken, mensen zijn wel degelijk beïnvloedbaar maar zijn opzoek naar andere dingen voor en nadat ze iets in het winkelmandje gestopt hebben. Tot slot: plaats een aantrekkelijk/goedkoper product zoals een bumper (iets waar mensen tegenaan botsen) en wallet opener op je website. Zijn presentatie.

De volgende interessante spreker was Stefan Hanekamp van FBTO en ging over het voorspellen van conversies. Hij heeft in samenwerking met de Universiteit van Groningen een model ontwikkeld dat in 85% van de gevallen kan voorspellen wat het gedrag van een bezoeker kan zijn! Zijn tips: kijk naar de 98% van de bezoekers die geen conversie opleveren, geef iedere bezoeker op de site een waarde, adjusted visit value = visitor value x conversion probability. Advies: zoek een universiteit die voor jou je data wil analyseren! En probeer trends te koppelen aan een meetbare ‘waarde’. Boeken waar hij veel aan heeft gehad: het laatste boek van Avinash Kaushik. To win in business you need to follow this process: Metrics > Hypothesis > Experiment > Act. En Eric Siebel. Ontwerp een model op basis van gedrag en wat bezoekers uiteindelijk doen.

Vervolgens de presentatie van Charlotte Vonkeman van de VU Amsterdam. Ze is bezig met haar PHD met als onderwerp ‘hoe kunnen webwinkels inspelen op online impulsieve aankopen’. Ze heeft een meetinstrument ontwikkeld waarmee je kunt zien of een klant iemand is die weet wat hij wil of iemand die aan het surfen is. Volgens haar onderzoek is 40% van de online aankopen impulsief.  Producten die het meest impulsief aangekocht worden zijn: kleding, boeken, reizen. Zowel mannen als vrouwen doen impulsieve aankopen.

De volgende presentatie was van Stijn Fien van Wehkamp.nl. Op de site is 73% bezoekers vrouw! Zijn theorie is dat conversie optimalisatie niet op de website start maar ver erbuiten. Via een ‘7 dagen klik model’ wordt traffic toegekend aan de verschillende kanalen (o.a. website, SEO, SEA, affiliates. Hij werkt met een zogenaamde ‘hefboom’ voor iedere categorie (en ook subcategorie). (vereiste) hefboom = bruto vraag/kosten (inkoop product). Deze cijfers krijgt hij van finance. Vervolgens rekent/meet marketing met de ‘gerealiseerde hefboom’ om zo het effect van een campagne te bepalen. Wehkamp heeft een eigen affiliate programma opgezet wat inmiddels 5% van de omzet uitmaakt. Klanten van dit affiliate systeem zijn o.a. www.actiecode.nl en www.beslist.nl. Via deze kanalen doet de Wehkamp ook aan oproepen om de winkel te beoordelen. Zie www.kieskeurig.nl. Hiermee supporten ze de eigen Google ranking. 6 x per dag zijn er productfeeds op deze affiliates zodat klanten bijvoorbeeld weten dat mt 42 uitverkocht is. Hiermee houden ze het aantal kliks in de hand.

De laatste sessie (ik begon inmiddels behoorlijk uitgeput te raken) was van Allard de Boer van www.marktplaats.nl over het betrekken van gebruikers bij het vernieuwen van de site. Marktplaats heeft, net als HEMA, ongeveer 6 miljoen bezoekers per maand. Voor veel mensen is marktplaats ‘mijn maatje’, ‘vriend’, ‘vriendin’. De echte die hards ontmoeten er mensen, zijn nachten aan het surfen en houden zelfs vriendschappen over aan marktplaats. In de presentatie heeft hij het over de matrix ‘zien is begrijpen’. Houding/gedrag t.o.v. kwalitatief/kwantitatief. Bezoekers zijn ‘touchpoints’ geworden!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

*
*